Volby ČR to je politika, korupce, volby a Hradec Králové


Volby 2010: Jak se volí v komunálních volbách

05.09.2010 22:18

Ondřej Gros: Jak se volí v komunálních volbách

Po volbách do PSP ČR a "kroužkovací" revoluci už jsem četl několik článků, jak je žádoucí podobný scénář zopakovat i ve volbách do zastupitelstev obcí. Rád bych upozornil, že preferovat kandidáta tak jako ve sněmovních volbách není možné.

Cituji zákon: Úprava hlasovacího lístku

Po obdržení úřední obálky, případně hlasovacího lístku, vstoupí volič do prostoru určeného k úpravě hlasovacích lístků. Pokud se volič neodebere do tohoto prostoru, nebude mu hlasování umožněno.

V prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků volič může hlasovací lístek upravit jedním z uvedených způsobů:

a) Označit křížkem ve čtverečku v záhlaví sloupce před názvem volební strany pouze jednu volební stranu. Tím je dán hlas kandidátům této volební strany v pořadí dle hlasovacího lístku v počtu, kolik činí počet členů zastupitelstva obce, který má být v obci volen. Pokud by byla označena tímto způsobem více než jedna volební strana, byl by takový hlas neplatný.

b) Označit v rámečcích před jmény kandidátů křížkem toho kandidáta, pro kterého hlasuje, a to z kterékoli volební strany, nejvýše však tolik kandidátů, kolik členů zastupitelstva obce má být zvoleno. Počet členů zastupitelstva, který má být v obci zvolen, je uveden v záhlaví hlasovacího lístku. Pokud by bylo označeno tímto způsobem více kandidátů, než je stanovený počet, byl by takový hlas neplatný.

c) Kromě toho lze oba způsoby, popsané v předchozích bodech, kombinovat (tzv. panašování), a to tak, že lze označit křížkem jednu volební stranu a dále v rámečku před jménem kandidáta další kandidáty, pro které hlasuje, a to v libovolných samostatných sloupcích, ve kterých jsou uvedeny ostatní volební strany. V tomto případě je dán hlas jednotlivě označeným kandidátům. Z označené volební strany je dán hlas podle pořadí na hlasovacím lístku pouze tolika kandidátům, kolik zbývá do počtu volených členů zastupitelstva obce. Pokud má být voleno např. 11 členů zastupitelstva a je označena volební strana s 11 kandidáty a kromě toho 5 kandidátů individuálně ze sloupců dalších volebních stran, je dáno označené volební straně 6 hlasů, a to pro kandidáty na prvních šesti místech. Pokud by byla tímto způsobem označena více než jedna volební strana nebo více kandidátů, než je stanovený počet, byl by takový hlas neplatný.

Z uvedeného vyplývá, že volič nemá pouze jeden hlas, ale tolik hlasů, kolik má být v jeho volebním obvodě zvoleno zastupitelů. Proto pokud hlasuje křížkováním kandidátů v různých stranách a nevyužije všechny své hlasy, zbytečně oslabuje svůj voličský vliv.

Pokud volič zvolí stranu, nemůže již označit křížkem kandidáty této strany, k takovému označení se nepříhlíží (nelze tedy udělovat preference).

Při tzv. panašování (tedy kombinaci volby strany a jednotlivých kandidátů z jiných stran) volič sice volí stranu, která je mu nejbližší, ale zároveň ji oslabuje o hlasy, které dal jiným kandidátům. Myslím, že i toto by mělo být jasně vysvětleno.

Všechny hlasy jak stranické, tak jednotlivým kandidátům se přičítají volebním stranám, kterým jsou d´Hondtovou metodou rozděleny mandáty. Pořadí kandidátů se mění až při 10 % rozdílu.

Tato poznámka měla být upozorněním a vysvětlením jiného systému voleb do zastupitelstev obcí tak, aby voliči nebyli zmateni a využili pokud možno všechny svoje volební hlasy, které jim zákon přiznává.

Zdroj: Ondřej Gros, Facebook

—————

Zpět


Komunální volby 2010 Hradec Králové

10.07.2010 04:02

Rozhovor: Edvard Kožušník o politickém marketingu v sociálních sítích

Rozhovor: Edvard Kožušník o politickém marketingu v sociálních sítích Poslanec Evropského parlamentu Edvard Kožušník patří mezi early adoptery politického marketingu na sociálních sítích a právě díky nim udržuje stabilní kontakt se svými příznivci. Jak se dívá na stav politického marketingu v ČR a...

—————

10.07.2010 03:17

Termín voleb: 15. a 16. října 2010

Termín voleb: Pan prezident stanovil termín komunálních voleb na pátek a sobotu 15. a 16. října 2010.

—————



CZIN.eu