Volby ČR to je politika, korupce, volby a Hradec Králové


Poslanec ODS tankuje na letišti v Hradci Králové bez placení

14.11.2011 12:54

Člen Legislativní rady vlády, poslanec Pavel Staněk (ODS), loni čas od času jezdil tankovat nádrž svého auta k pumpě, kde se nemuselo platit. Celkem nabral skoro 500 litrů. Upozornil na to audit, který zkoumal hospodaření na letišti v Hradci Králové. Teprve poté si Staněk u čerpací stanice "otevřel účet".

 

Pavel Staněk (ODS), poslanec 

 

Ukázkové využívání veřejných peněz z rozpočtu Hradce Králové předvádělo celá léta vedení tamního regionálního letiště. Město si ho založilo před čtyřmi lety a dotovalo desítkami milionů korun.

O rozvoj letiště se už roky marně snaží radnice. Posílá mu milion za milionem, ale marně - letišti se stále nedaří. Úředníci chtěli zjistit, jak je to možné, protože nechápali, že v sousedních Pardubicích aerodrom prosperuje. Tak poslali do firmy auditory.

Před několika týdny radnice kvůli katastrofálnímu stavu hospodaření vedení letiště odvolala, avšak aniž padlo jediné konkrétní jméno. MF DNES se nyní podařilo získat audit, kde je nejen odpověď na otázku, proč se letišti nedaří, ale i kdo za to konkrétně může.

Letiště, či penězovod?

Hradecké letiště má 15 pracovníků, ale 7 členů představenstva. Dopravní podnik města má 430 pracovníků, ale jen 3 členy představenstva. I z tohoto srovnání je jasné, kdo má z letiště prospěch. Proč jezdit k benzince, když na letišti je to zdarma?

Často se v materiálu objevuje jméno člena Legislativní rady vlády, člena bezpečnostního výboru Sněmovny a bývalého náměstka ministra spravedlnosti v jedné osobě Pavla Staňka z ODS. Ten působil v představenstvu hradeckého letiště.

Podle auditu si tu do svého osobního automobilu postupně načerpal 469 litrů nafty, za kterou nezaplatil. Udělal to až po roce - krátce poté, kdy vedení radnice poslalo do firmy kontrolu hospodaření. V rozhovoru s MF DNES uznal, že naftu na letišti, na jehož hospodárný provoz měl dozírat, tankovat neměl. "Byla to pitomá chyba. Teď budu jen těžko dokazovat, že jsem naftu odebíral s vědomím, že ji samozřejmě zaplatím," brání se Staněk.

K poznámce, že pohodlnější by pro něj určitě bylo, pokud by tankoval - jako každý jiný - u benzinové pumpy, neměl komentář.

Dojná kráva i černé fondy

Jiní členové představenstva letiště, Roman Šabrňák či Josef Malíř (bývalý náměstek primátora Hradce), si zas nechali protizákonně vyplatit z rozpočtu letiště desetitisíce korun na honorářích. Vedení letiště kromě toho nevypisovalo soutěže na zakázky a dohazovalo je rodinným či spřáteleným firmám. Ty pak letišti prodávaly služby či zboží předražené o desítky procent.

Tito přátelé či jiné vlivné osobnosti města si stejně jako Staněk také jezdili tankovat tisíce litrů pohonných hmot do svých aut, aniž naftu či benzin platili. A pokud to v některých případech udělali, tak peníze podle domněnky auditorů putovaly do černého fondu letiště.

Tyto a jiné finanční transakce považují auditoři za nevídaný nepořádek a neprůhlednost v účetnictví firmy. "Zvažujeme trestní oznámení. Už jsem požádal radní, aby se k tomu vyjádřili," podotýká hradecký primátor Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub).

Pro město, ale i letiště je podle auditorů navíc velmi rizikové, že členové představenstva podnikají na letišti i jako soukromé osoby. Působí i jako kontroloři hospodaření anebo nájemci. "Jde o protizákonný konflikt zájmů," stojí ve zprávě. Pokud podle auditorů sedí člen představenstva na těchto dvou židlích, letiště dotované z veřejných peněz na to musí zákonitě doplatit.

"Je to výhoda, žádný střet zájmů. Jako provozovatel letiště jsem v kontaktu s jinými provozovateli, což letišti pomáhá," namítá jeden z kritizovaných členů představenstva Jiří Vysoký.

Například ředitel mezinárodního letiště ve Vodochodech Martin Kačur si však neumí představit, že by on či někdo z jeho podřízených na "svém" letišti ještě sám podnikal: "Jde o ryzí střet zájmů. Náš majitel by to nikdy nepřipustil. Takový člověk by musel okamžitě odejít." Odvolaný ředitel letiště Roman Zindulka se považuje za oběť mocenských her.

Zdroj: idnes.cz

Zdroj foto: parlamentnilisty.cz

 

Komentář Jana Hýska: 

Pan Staněk i Malíř by měli ukončit všechny svoje politické aktivity. Na jejich místě bych se styděl vycházet na ulici. Uvidíme, jaké z toho vyvodí důsledky a kde mají svoji úroveň svědomí. Mají příležitost se k tomu postavit a zachovat si poslední zbytky cti.

 

Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory i-marketing.cz.

Přidat.eu záložku

—————

Zpět


Diskusní téma: Poslanec ODS tankuje na letišti v Hradci Králové bez placení

Datum: 25.03.2014

Vložil: Ladislav

Titulek: volby do EP

Jsme zhn useni tím, jak se choval poslanec ODS. Evropa potřebuje skutečné české bojovníky, a proto volíme jinak.
KANDIDÁTNÍ LISTINA

pro volby do Evropského parlamentu konané ve dnech 23. a 24. května 2014

REPUBLIKÁNSKÁ STRANA ČECH, MORAVY A SLEZSKA

1. Roman Sláma 51 let , živnostník, Olomouc

člen REPUBLIKÁNSKÉ STRANY ČECH, MORAVY

A SLEZSKA



2. Jiří Dufek 62 let , technik, Olomouc

člen REPUBLIKÁNSKÉ STRANY ČECH, MORAVY

A SLEZSKA



3. Mgr. Karel Mašlík 47 let, učitel, Bruntál

člen REPUBLIKÁNSKÉ STRANY ČECH, MORAVY

A SLEZSKA



4. Ing. Ladislav Vondrášek 42 let, technik, Strakonice

bez politické příslušnosti



5. Zbyněk Štěpán 64 let, podnikatel, Paceřice

člen politické strany NÁRODNÍ PROSPERITA



6. Oldřich Vrcha 70 let, důchodce, Prostějov

člen REPUBLIKÁNSKÉ STRANY ČECH, MORAVY

A SLEZSKA



7. Miroslav Mrkvička 64 let, důchodce, Tišnov

člen REPUBLIKÁNSKÉ STRANY ČECH, MORAVY

A SLEZSKA



8. Gašpar Vasil 64, vedoucí provozu, Bruntál

člen REPUBLIKÁNSKÉ STRANY ČECH, MORAVY

A SLEZSKA



9. Marie Sedloňová 48 let , invalidní důchodkyně, Tábor

členka REPUBLIKÁNSKÉ STRANY ČECH, MORAVY

A SLEZSKA



10. Ing. Dalibor Kuba 69 let, důchodce, Olomouc

člen REPUBLIKÁNSKÉ STRANY ČECH, MORAVY

A SLEZSKA



11. Viktor Novotný 56 let, podnikatel, Olomouc

člen REPUBLIKÁNSKÉ STRANY ČECH, MORAVY

A SLEZSKA



12. Karel Matějka 40 let, zámečník, Brno

bez politické příslušnost



13. Zdeňka Soušková 59 let, podnikatelka, Hlubočky

členka REPUBLIKÁNSKÉ STRANY ČECH, MORAVY

A SLEZSKA



14. Tomáš Sedloň 41 let, invalidní důchodce, Tábor

člen REPUBLIKÁNSKÉ STRANY ČECH, MORAVY

A SLEZSKA



15. Petr Poláček 37 let, živnostník, Dobromilice

člen REPUBLIKÁNSKÉ STRANY ĆECH, MORAVY

A SLEZSKA



16. Pavel Blajze 62 let, dělník, Uhelná

člen REPUBLIKÁNSKÉ STRANY ČECH, MORAVY

A SLEZSKA



17. Jaroslava Palmová 56 let, důchodkyně, Olomouc

členka REPUBLIKÁNSKÉ STRANY ČECH, MORAVY

A SLEZSKA



18. Miroslav Kadlec 74 let, důchodce, Olomouc

člen REPUBLIKÁNSKÉ STRANY ĆECH, MORAVY

A SLEZSKA



19. Bc. Miroslav Slavík 32 let, technik , Charvátská Nová Ves, Břeclav

člen REPUBLIKÁNSKÉ STRANY ČECH, MORAVY

A SLEZSKA



20. Radomír Šulák 57 let, technik, Vsetín

člen REPUBLIKÁNSKÉ STRANY ČECH, MORAVY A

SLEZSKA



21. Pavel Ryšlink 71 let, důchodce, Olomouc

člen REPUBLIKÁNSKÉ STRANY ĆECH, MORAVY

A SLEZSKA

—————


Korupce

05.12.2011 16:31

Pane ministře Bessere(TOP9), odstupte

Reakce na článek Besser: Žádná korupční kauza Besser neexistuje Pane ministře Bessere, udělal jste fatální chybu a za chyby se platí. Odstupte. Jiný postup je trapný. Zejména od politika strany TOP09.   Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory i-marketing.cz.

—————

27.11.2011 02:25

Jak jsem nepochodil na finančním výboru HK

Ve středu jsme na finančním výboru města Hradce Králové probírali veřejné zakázky. Položil jsem všem dotaz na to, jak je ošetřeno vyhrávání zakázek u firem zastupitelů, zaměstnanců a příbuzných a dále akcie na doručitele. Načež mne asi šest lidí z dvanácti málem ubilo pěstičkama a vedle mne...

—————

18.11.2011 01:53

IZIP je tunel ODS v přímém přenosu

IZIP je další velký tunel, který organizuje ODS resp. její lidé. A v přímém přenosu. Kdy to skončí? Čtěte zde.   Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory i-marketing.cz.

—————

17.11.2011 07:50

Pane doktore, co říkáte na pana Staňka a jeho benzínovou aféru?

Od:Leo Katz Dotaz:Pane doktore, co říkáte na pana Staňka a jeho benzínovou aféru? Hýsek: Netušil jsem, že se dá V Hradci Králové tankovat zadarmo. Proč se to dozvídám jako poslední? Také bych si rád natankoval! Jinak se přiznám, že si to zatím jako celek netroufám hodnotit, protože nemám...

—————

14.11.2011 12:54

Poslanec ODS tankuje na letišti v Hradci Králové bez placení

Člen Legislativní rady vlády, poslanec Pavel Staněk (ODS), loni čas od času jezdil tankovat nádrž svého auta k pumpě, kde se nemuselo platit. Celkem nabral skoro 500 litrů. Upozornil na to audit, který zkoumal hospodaření na letišti v Hradci Králové. Teprve poté si Staněk u čerpací stanice...

—————

21.10.2011 22:17

Bývalého hradeckého vicehejtmana z ODS (Rostislav Všetečka) stíhá policie

Rostislav Všetečka (ODS)   Bývalého hradeckého vicehejtmana z ODS Všetečku stíhá policie   Myslím si o tom to, že boží mlýny melou příliš pomalu. Pan Všetečka stojí za třetinou tunelů v kraji, ale dělá to tak mazaně, že téměř nikde nefiguruje. Dostalo mne to, když na klíčovém...

—————

16.10.2011 10:56

IZIP, VZP, europoslanec Ouzký, ODS a neuvěřitelný tunel v přímém přenosu

IZIP stál už o osm set milionů více, než VZP uváděla Zdá se, že europoslanec Ouzký(ODS) s našim státem pěkně vyjebává. Špinavá hra na IZIP pokračuje. Tahle sranda už stála náš stát téměř 2 miliardy. Tohle je neuvěřitelný svinčík.   

—————

08.10.2011 04:22

Exnáměstka (Josef Malíř) zřejmě bude vyšetřovat policie

Opoziční hradečtí zastupitelé podali trestní oznámení kvůli nejasnostem v případě stavby a financování parkovacího domu v Kollárově ulici. Podle nich je celá věc spojena především s bývalým náměstkem Josefem Malířem. Ten jakékoliv pochybení odmítá. Trestní oznámení kvůli pochybením při stavbě a...

—————

08.09.2011 19:52

Jak bojujeme proti korupci v HK? A daří se to?

Leoš Kučera, náměstek primátora   Ačkoli se zdálo, že se situace kolem náměstka Leoše Kučery uklidnila, opak je pravdou. I když oficiálně nikdo ze zastupitelů nechtěl situaci údajně zmizelých milionů z místního kina komentovat, mimo záznam byli jednotliví politici sdílnější. A mnohem...

—————

16.07.2011 00:32

Superguru Vít Bárta

Superguru Vít Bárta   Superguru Vít Bárta se bojí vydání k trestnímu stíhání jako čert kříže. A nebo si to alespoň myslím. Jak jinak si lze vysvětlit všechno to jeho oddalování, vyhýbání se a vymlouvání se? Pan Bárta asi nemá čisté svědomí. A Věci veřejné jsou jako celek tak hloupé a...

—————



CZIN.eu