Volby ČR to je politika, korupce, volby a Hradec Králové


ODS a TOP09, kapacita elitních vepřínů je omezená

29.10.2011 02:29

Jak informují Hospodářské noviny, vládní ODS zaznamenala v poslední době úbytek více než 2000 členů, má jich nyní zhruba 28 000. Také TOP 09 má "personální potíže". Druhá velká pravicová strana má celkem zhruba 4000 členů. Noví členové se do TOP 09 nehrnou. Ukázaly to údaje zveřejněné na víkendových sjezdech obou stran.

ODS tvrdí, že úbytek jejích členů je způsoben změnou pravidel, která strana zavedla kvůli takzvaným velrybářům, tedy účelovému nabírání nováčků. V souvislosti s blížícími se krajskými volbami předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg upozornil delegáty královéhradeckého sněmu, že strana si při přijímání nových členů musí dát pozor na lidi, kteří by ji mohli poškodit, případně by ji použili jako výtah k moci.

Věci znalí pozorovatelé se po přečtení těchto řádek musejí nutně rozchechtat hurónským smíchem. Proč? Protože dobře vědí, že ODS ani TOP 09 o nové řadové členy alespoň ve velkých městech nestojí. Nezávisí na kvalitě uchazeče o členství nebo jeho minulosti či jeho referencích. Jde prostě o to, že straníci-čuníci nechtějí ke korýtkům pustit další prasátka.

 

 

Kolik existuje lidí, kteří se hlásili do ODS a jejich přihlášky byly ignorovány. Urgence bývají odbývány výmluvami nebo mlčením. Dokonce takoví lidé založili i stránku - Chci do ODS. Někteří z nich stačili zachytit TOP 09 nebo Věci veřejné ve fázi, kdy ještě bylo potřeba doplnit stavy. Jakmile byl stav dostačující a dostavil se i úspěch ve volbách, proč nabírat další zájemce?

Takto jsou odmítáni bez udání důvodu i zájemci o členství v TOP 09. A zdá se, že v topce nastal i nadstav a je třeba se naopak členů zbavovat. Samozřejmě přednostně těch nepohodlných. A nejde jen o případ z Brna, kdy došlo k vyloučení člena, který si své prohlášení do médií nenechal schválit "nahoře".

Podle blogu Jany Urbanové se vedení strany podle řadových členů topky zbavuje neposlušných a hraje si na elitu, která nemusí dodržovat zákony. Za všechny to v rozhovoru shrnul špičkový chomutovský lékař Jan Flaška. Dovolte mi citaci:

"Děje se vylučování  členů TOP 09 i v jiných regionech, takovýmto způsobem?

Chomutov není jediným místem, i v jižních Čechách se toto dálo, Trutnovská výzva je též známá. V mosteckém regionu je situace obdobná a dokonce jsem dostal informaci i z karlovarského kraje – z Chebu. Jde v podstatě o boj. Politici, resp. „aparátčíci“, kteří se z různých stran stáhli do TOP 09, vidí v nových členech „nebezpečí“ pro vlastní kariéru, protože o to jim vskutku jde!

Jejich zkušenosti z fungování aparátu stran a dlouholeté zkušenosti s „procedurálními průtahy“ jsou značné a dovolují jim při znalostech tohoto procesu kdykoliv byť i drobných skulin v pravidlech k podrazu využít! Je to totiž pro ně existenční otázka. Posty, které ve státní správě zastávají, jsou jejich politickou „trafikou“. Bez politické příslušnosti by zřejmě nebyli nominování ani na posty řadových úředníků, protože na to by jejich kvalifikace nestačila!"

Celý rozhovor najdete zde.

Osobně se domnívám, že v TOP 09 dělají prvostraníci nechtěně tzv. křoví recyklovaným politikům z KDU-ČSL, ODA, US či ODS. Podobně jako když se účastníte výběrového řízení, o jehož výsledku je už předem rozhodnuto.

Na závěr si dovolím vyslovit úvahu, která se mnohým nebude líbit. Zatímco v dobách komunismu se naši rodiče museli členství v KSČ vyhýbat mnohdy i velmi rafinovanými fintami a výmluvami, nyní se o to samé pokoušejí ODS a TOP 09 z druhé strany. Přitom KSČ by vás uvítala s otevřenou náručí a váš postup v kariéře byl zaručen! Že jste museli souhlasit se sovětskou invazí v roce 1968? I dnes činí lidé při vstupu do stran velké morální kompromisy. Kolik členů TOP 09 má například rádo Kalouska? Kolik z nich si myslí, že mnoho jejich spolustraníků by spíše patřilo za katr než do vysokých funkcí?

 

Hynek Rozkovec, burzovni-noviny.cz, o autorovi

hynek.rozkovec(z)akciecz.cz

 

Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory i-marketing.cz.

Přidat.eu záložku

—————

Zpět


Diskusní téma: ODS a TOP09, kapacita elitních vepřínů je omezená

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Politika

13.03.2011 01:56

Nový daňový řád a co to pro nás všechny znamená

Nový daňový řád Celkem bez zájmu veřejnosti vstoupil v plné síle v platnost 1. ledna roku 2011 nový daňový řád. A tím zároveň skončila platnost zákona o správě daní a poplatků, který platil 18 let a podle kterého jsme se již naučili orientovat v boji s finančními úřady. Ústavní soudy nám postupem...

—————

04.03.2011 01:54

Korupce?: Key Investments obrátila svět správy majetku vzhůru nohama

Key Investments obrátila svět správy majetku vzhůru nohama   Naše mikrokomentáře na Facebook: JH: Krásná ukázka finanční inteligence našeho národa (a jeho představitelů). HR: Mimochodem je to celkem starý trik. Dát do portfolia veřejně neobchodované cenné papíry. Ty pak lze prý téměř...

—————

01.03.2011 18:14

Politici a pervitin: Policie zadržela zastupitele za ČSSD

Politici a pervitin: Policie zadržela zastupitele za ČSSD Pražská policie v úterý zadržela zastupitele Prahy 9 Petra Müllera z ČSSD, jehož spolu s dalšími 11 lidmi podezírá z nedovolené výroby a držení drog. Zadržený mimo jiné zasedal v bezpečnostní komisi. Policisté ho zatkli přímo v jeho bytě,...

—————

28.11.2010 23:29

Wikileaks: Tak USA sledují svět

Deníky vydaly tajemství Wikileaks: Tak USA sledují svět   Komentář autora: Ať si kdo chce co chce říká, projekt Wikileaks má čím dál tím větší vliv a vzbuzuje obavy mnoha vlád a státních úředníků. Jsem přesvědčený, že bude mít i značný vliv na celý mediální svět. Je to něco zásadně nového. A...

—————

19.11.2010 17:45

VV: Členka VV upozornila na nepravosti a letěla

Členka VV upozornila na nepravosti a letěla   Komentář autora: Ryba smrdí od hlavy.   Členka VV upozornila na nepravosti a letěla Věci Veřejné svérázně vyřešily problém, který před říjnovými komunálkami nastal v Praze 13. Dvanáct zdejších kandidátů do místního zastupitelstva odstoupilo na...

—————

10.11.2010 13:05

NÁZOR: Je Stanislav Gross geniální investor? Spíše lhář a podvodník

NÁZOR: Je Stanislav Gross geniální investor? Spíše lhář a podvodník Další peníze pro Grosse. Kamarádova firma, v níž byl, získává stamiliony Expremiér Stanislav Gross je miláčkem podnikatelské štěstěny. MF DNES zjistila, že firma, ke které se před časem dostal, začala slušně prosperovat. Vydělává...

—————

09.11.2010 00:31

ANKETA: Kdo by byl lepším předsedou ČSSD?

ANKETA: Kdo by byl lepším předsedou ČSSD?

—————



CZIN.eu