Volby ČR to je politika, korupce, volby a Hradec Králové


MUDr.Jan Hýsek: Otázky na tělo

11.09.2010 16:05
Dobrý den, vážený pane Hýsku!
 
Četla jsem Váš profil na webu a velmi mile mě překvapilo, že z Vás čiší nadšení pro věc, mám chuť věřit tomu, že byste mohl být v Hradci Králové tím novým, svěžím, tolik potřebným větrem. Jako obyčejného voliče, kterému není jedno, komu dává svůj hlas, mám na Vás proto několik otázek a předem děkuji za jejich zodpovězení.
 
1) Parkování ve městě - jaký je váš názor na firmu ATOL? Chtěl byste v této věci něco změnit, příp. co? Tohle je zcela jistě aktuální lokální problém, takže jaké by bylo Vaše racionální řešení?
Těžká otázka hned na úvod. Na prvním místě bych chtěl říci, že to je bod našeho programu č.1.. Cituji: "Nová koalice má jako svůj hlavní cíl radikální úpravu či následné vypovězení pro město zcela nevýhodné smlouvy o sytému parkování v Hradci Králové." (Zdroj). A je to míněno přesně tak, jak je to napsáno. Abych tomu dodal jistou váhu, proč myslíte, že jsem přesvědčil svého právníka, aby kandidoval na naší společné kandidátce DOMA V HRADCI? Protože právníka (a asi ne jednoho) k tomu budeme nutně potřebovat. Mimochodem, on o Atolu a smlouvách hovoří již déle než rok a sám mne na některé věci upozorňoval již před časem. Současně nepochybuji o tom, že i další strany budou mít záležitost systému parkování a příslušných smluv na jednom z předních míst volebního programu. Možná, že i to, totiž nejen jejich názory, ale také závazek vůči voličům, by mohly řešení ulehčit i uspíšit. Osobně si například nedokáži představit, že to bude bod volebního programu číslo 1 a potom se nebude 4 roky nic dít. Osobně bych se cítil velmi trapně. Můj názor na celou kauzu je čím dál více vyhraněný. Jsem přesvědčený o tom, a indicie tomu nasvědčují, že se jedná o velký podvod. Celé to slouží k obohacení pár desítek lidí a ti lidé si to v žádném případě nezaslouží. Ve skutečnosti si v tento okamžik myslím, že by se celá dotyčná smlouva měla zpochybnit a samozřejmě předložit také argumenty proč. Nedělám si žádné iluze, že situaci lze vyřešit v jednom sezení nových radních! Nejsem naivní. Bude to mnohem složitější a asi se u toho budeme hodně hádat, hodně zainteresovaných se bude bránit zuby nehty. Ale nevidím jiné řešení, než cestou přes radnici a nevidím jiné řešení, než do toho celého pořádně "říznout". Samozřejmě Vám v tento okamžik nejsem schopen předložit konečné řešení. Bude to práce pro celý tým lidí a bude to vyžadovat ochotu velké části radních a zabere to minimálně pár týdnů. Pokud se to naopak celé zamete pod stůl, budu velmi znechucen a začnu uvažovat o tom, zda-li má vůbec smysl v takovém týmu dál pracovat. Račte si prosím tuto moji odpověď uložit a pokud se někdy odchýlím od těchto slov, neváhejte mi tuto moji odpověď vmést do tváře!  
 
2) Hradec Králové se v jedné ze svých kampaní profiloval jako "Město pro život". Město je progresivní, to ano, ale jak by se podle Vás dal tento slogan převést do praxe, aby nebyl jen práznými slovy? Především působení výše zmiňované firmy ATOL, v kombinaci s cenami bytů, dokáže mnoho zájemců o bydlení ve městě odradit. Jak byste je nalákal? Konkrétně mě zajímá oblast podpory bydlení pro mladé rodiny.
V několika posledních dnech jsem napsal Vize Hradec Králové 2020 a všechny tyto body by měly udělat z Hradce nejlepší město pro žití v ČR. A samozřejmě také nalákat nové a mladé Hradečáky. Co se týče konkrétně podpory bydlení pro mladé rodiny, trefila jste se do oblasti, ve které se v žádném případě nepovažuji za odborníka. V ten okamžik nastává můj klasický postup:
  1. Nejprve si zjistím informace a možnosti. Nastuduji problematiku.
  2. Potom budu poslouchat názory a řešení lidí, které budu považovat za experty na danou oblast. Budu jim klást otázky.
  3. Nechám si to vše projít hlavou a budu přemýšlet o řešení. Podpořím či navrhnu řešení.
To není nějaká rétorika. Takto skutečně postupuji.
 
3) Jaké jsou podle Vás pro nadcházející volební období tři nejdůležitější investiční akce města? Ať jde o výstavbu, revitalizaci, rekonstrukci.... Záměrně neuvádím žádné příklady, abychom se vyhnuli podsouvání informací...
  • Vyřešení dopravní situace. Dokončení dálnice D11. Kamiony mimo město. Ta investice spočívá i v energii a času celého týmu lidí, který se snažit působit i na dění mimo město. Ano, nebojím se zde napsat, že město samo by v těchto záležitostech mělo lobovat. Troufnu si zde napsat, že na vyřešení dopravy by město mělo vrhnout 30% veškeré své "energie".
  • Rekonstrukce a údržba našeho největšího pokladu - historického jádra. Nelze usnout na vavřínech.
  • Hospic a kvalitní hospicová péče. 
4) Jak si vysvětlujete pojem "úplatek"? Je to finanční hotovost, nebo i nepeněžní "pozornosti" - dovolené, úlevy z plateb za parkování ve městě, apod. Záměrně se Vás neptám, zda byste úplatek přijal. Tuto otázku  považuji za zbytečnou a odpověď na ni za předem jasnou.
Ano, úplatek je vše, co jste právě jmenovala a může mít mnoho tváří. Vzpomeňme třeba na Standu Grosse, který obratem ruky vydělal cca 400% na "zázračně" nakoupených akciích. Úplatkem mohou být i tyto radosti. Některé úplatky mohou mít i velkou časovou prodlevu. Každopádně podstata korupčního procesu je stále stejná.
  
5) Pokud byste se dostal do zastupitelstva, co byste udělal proto, abyste nebyl neviditelným zastupitelem? Pokud mají být opravdu veřejné věci veřejné /teď nemluvím o straně, proto malá písmena/, co třeba Vaše webové stránky s přehledem toho, co konkrétně prosazujete, co jste pro to udělal, pro co, kdy a jak jste hlasoval, příp. s odůvodněním proč jste hlasoval tak a tak? Zastávám názor, že volič má právo toto vědět, Vám by to sice zabralo něco času, ale i zastupitel je funkce honorovaná z peněz veřejných, toto by mělo být samozřejmostí. Politici /i komunální/ se sice na svých stránkách hezky usmívají, jejich weby jsou plné textu, ale líbivou omáčku nechme stranou, je potřeba voliči říkat a ukazovat konkrétní věci a činy.
S touto otázkou jste mi udělala radost. Je to sotva pár dní, co jsem seděl s přítelkyní v kavárně a nadšeně jsem jí popisoval, že první věc, kterou udělám jako radní, bude spuštění mého osobního webu s názvem například "Radní HK" či "Radní Hýsek" a nejen že tam budu psát velmi osobním stylem co se na radnici děje a řeší, ale bude tam i fórum, kde bude moci každý občan položit otázku. Přítelkyně se ne mne nejprve dívala docela překvapeně až nedůvěřivě, ale nakonec v zásadě nebyla proti. Samozřejmě, že mi to zabere čas. Otázky budou občas trošku stres, ale já si myslím, že to prostě musím udělat! Co také čekat od blogera, kterým již pár roků jsem? Blogeři prostě musí psát a komunikovat :)
 
6) V našem státě není na žádné politické úrovni moc běžné, že by člověk byl zodpovědný za chyby, na kterých se podílí, nebo je dokonce zavinil. Pokud se objeví problém, je již téměř folklórem dávat od něj ruce pryč, chybí odvaha nést následky. Proto mě zajímá, čístě hypoteticky, co například by se muselo přihodit, abyste rezignoval na svůj post komunálního politika? Každý má tuto mez nastavenou jinak, jaký mezník je ten Váš?

Je to velký problém. V ČR je možné se ve funkci totálně znemožnit a přesto většina politiků zůstává na svém místě dále. Jenže, kolik silných osobností a čestných lidí ve vysoké politice je? Hrstka statečných. Co si myslím o zodpovědnosti politiků lze vyčíst např. z mojí Vize HK 2020 speciálně bod 18 (Hradecký investiční fond). Cituji sám sebe: "Fond je primárně určen pro příští generace a jeho význam v dlouhodobém horizontu stoupá. Hradečtí radní jsou přímo zodpovědní za správu tohoto fondu a v případě prokazatelně špatně odvedené práce ručí svým osobním majetkem. Hradečtí radní svým jednáním občanům ukazují a dokazují, jak se chová správný hospodář." 

Jinak Vaše otázka na můj mezník, to je další proklatě těžká otázka. Vidím, že na těžké otázky máte velký talent. Co nemůže skončit jinak než rezignací a platí to pro mne i pro ostatní?

  • Příjem hotovosti v zaměstnání a bez dokladu.
  • Nález igelitové tašky se 100.000,-Kč v kufru automobilu s nevysvětleným původem. 
  • Výrazná finanční či jiná škoda městu z nedbalosti.
  • Falšování údajů.
  • Vyhrožování či nátlak z pozice své funkce.
  • Mnohamilionový nárůst majetku během funkčního období s nevysvětleným původem. 
7) Až zjistíte a poznáte na vlastní kůži, že politika je prohnilá, korupce bují i na komunální úrovni, zmanipulovaná výběrová řízení jsou denním chlebem, co myslíte, že to s Vámi udělá? Myslíte si, že jste natolik silný, že i přesto všechno budete schopen dál prosazovat zájmy veřejnosti a nebo hrozí, že se stanete jedním z "nenažraných panáků"? Ano, je to čistě teoretická otázka, ale určitě jste i o tomto musel přemýšlet, jak se asi zachováte, až se ocitnete na rozcestí...

Nedělám si absolutně žádné iluze o politice v naší zemi. Se zlem se však musí bojovat. Nedokáži si představit jiný způsob boje a řešení, než zmobilizovat tu chytřejší, schopnější a charakternější část naší populace a převzít zodpovědnost, bojovat za lepší stav a také všem vlastním příkladem ukázat, že to jde. I když je to v zásadě věčný boj.

Musím říci, že toto je pro mne klíčová otázka, od které se odvíjí všechno ostatní. Již na začátku jsem si v tom udělal jasno a dodalo mi to jistý vnitřní klid. Buď k politické funkci člověk přistoupí tak, že se jedná o, jak se říká, rejžák. A je rozhodnutý, že na tom vydělá balík a samozřejmě "černotou", jak jinak. A potom se vše řídí jeho hlavním cílem a končí to zamlžováním, podváděním, manipulací a zamotávání se nemá konce. A nebo má jiné cíle, například cítí jisté poslání, a pak cestou korupce nikdy nejde. Potom jsou samozřejmě i určité hraniční situace, ale já jsem přesvědčený, že inteligent pozná, kde končí jedno a kde začíná druhé. Já jsem si svoji stranu vybral. Doufám, že to nebude boj s větrnými mlýny. 

8) Až si někdo bude chtít koupit Váš hlas zastupitele, kolik bude stát?
Vzhledem k tomu, že se hodlám po zbytek života dívat každé ráno do zrcadla, můj hlas nebude k mání.
Ale pojďme se trošku po vodnářsku zasnít... Co takhle prodat svůj hlas na radnici za takových 100 miliard Kč. A pak je všechny vzít a postavit za ně kousek za Hradcem město budoucnosti? Ta představa by mi nedala spát!
 
9) Dokážete slíbit, že nikdy nebudete manipulovat ani se podílet na účelové manipulaci s výsledky výběrových řízení a zachováte jejich transparentnost?

Mým cílem je vše podstatné on-line a vše pro veřejnost přístupné. Od začátku do konce. Viz také moje Vize HK 2020 (bod 12). Slibuji. 

10) Pořád chcete do politiky? :-)
Ale jo. Zkusit se má všechno :-).
Beru to jako výzvu. Už i přítelkyně mne taktně upozornila, že teď nemyslím na nic jiného. Věřte nebo ne, chci tady v Hradci a v této oblasti něčeho užitečného dosáhnout. Vizi mám. Chuť a energii taky. A jak mi řekl můj šéf před lety: "Ty Honzo jedeš na úplně jiný palivo než ostatní (kolegové)". A měl pravdu. Mám takový svůj vnitřní hnací motor. Myslím si, že za 2*4 roky se dají dosáhnout velmi slušné výsledky. A pak se uvidí.
 
Jan Hýsek
 
 
Děkuji za odpovědi a čas jim věnovaný!
Přeji Vám hodně úspěchů a zdaru ve Vaší práci!
 
H.P.
obyčejný člověk

—————

Zpět


Komunální volby 2010 Hradec Králové

23.10.2010 02:34

V Hradci něco proklatě zavání

V Hradci něco proklatě zavání Vzhledem k tomu, že v podzimních komunálních volbách kandiduji do zastupitelstva města Hradce Králové a nikdy jsem nebyl zastupitelem, usoudil jsem, že by nebylo špatné udělat si takový malý průzkum. Chci se od lidí dozvědět to, jak se jim v Hradci žije, s čím jsou...

—————

22.10.2010 01:56

Volby do senátu: Podpořte kandidaturu Mgr.Miluše Horské do Senátu Parlamentu ČR!

Volby do senátu: Podpořte kandidaturu Mgr.Miluše Horské do Senátu Parlamentu ČR! Pardubice - Senátorem za obvod Pardubice se stane buď podnikatel Jiří Komárek z ČSSD, nebo se do horní parlamentní komory dostane ředitelka speciální školy Miluše Horská, navržená hnutím Nestraníci. Souboj v prvním...

—————

16.10.2010 23:55

Volební úspěch DOMA V HRADCI je tady! Díky Vám!

Volební úspěch DOMA V HRADCI je tady! Díky Vám! DOMA V HRADCI získává 6,29% všech hlasů a tedy 2 mandáty. Jenom o kousek nám "utíká" 3. mandát. Děkujeme všem voličům, kteří nám dali svůj hlas a tedy důvěru.

—————

13.10.2010 12:39

Zábavná volební kampaň ODS

Zábavná volební kampaň ODS Ti lidé z ODS jsou taková trdla. Dnes nám domů do schránky přišel jejich volební leták, na kterém je na titulce fotografie spokojené rodiny a hned za ní jede trolejbus, na kterém je velká cedule dr.Finka (HDK) - kandidáta na primátora HK za HDK! :DD Není to švanda?...

—————

12.10.2010 16:40

Volební preference: 21% pro DOMA V HRADCI

Volební preference: 21% pro DOMA V HRADCI DOMA V HRADCI se aktuálně drží na 21% hlasů. Anketa je stále aktivní a probíhá zde. Zapojte se do hlasování!

—————

11.10.2010 00:42

Hradec Králové: Jak si z nás radní Šilhánková udělala legraci

Nashradec.cz: Radní Šilhánková má v nájmu městské prostory za 0,02 % ceny! Určitě všichni dobře známe velká předvolební hesla Volby pro město, ať už ze všech sloupů dopravního podniku, z billboardů či plakátů. Slibují na nich mimo jiné průhlednost a transparentní rozhodování magistrátu. Přitom se...

—————

09.10.2010 16:32

Diskuse s Hradečany v ulicích

Diskuse s Hradečany v ulicích DOMA V HRADCI dnes mělo velmi pohodové setkání s Hradečany vedle OD Atrium na Dukelské třídě. Velký stan, křesílka, kafíčko a bábovka a také možnost pohovořit si s kandidáty osobně. Pohovořit s nimi o tom, co v HK funguje dobře, i o tom, co je potřeba zlepšit. Dovolím...

—————

07.10.2010 14:06

Hradečáci pozor! Nezaměňovat jednotlivá politická uskupení!

Hradečáci pozor! Nezaměňovat jednotlivá politická uskupení! Zachytil jsem dnes na Facebooku u jednoho svého přítele tuto hlášku, která svědčí o tom, jak často lidé nechtěně zaměňují jednotlivá uskupení (neupraveno):  "Dvě pozvánky volte doma v hradci.. kdo je bude volit je u mně zrádce salónu...

—————

06.10.2010 13:14

Tv-internet.cz: Kam až lze zajít v politické propagaci?

Politická propaganda ČSSD prostřednictvím tv-internet.cz? Dnes jsem si potvrdil, že https://www.tv-internet.cz/ pracuje s velkou pravděpodobností pro ČSSD. Proč? Protože v tisku vyšel inzerát ČSSD Hana Orgoníková - kandidátka na primátorku HK a pod ním velkým písmem dvě webové adresy:...

—————

05.10.2010 00:56

Politická propaganda ČSSD prostřednictvím tv-internet.cz?

Politická propaganda ČSSD prostřednictvím tv-internet.cz? Dnes jsem si potvrdil, že https://www.tv-internet.cz/ pracuje s velkou pravděpodobností pro ČSSD. Proč? Protože v tisku vyšel inzerát ČSSD Hana Orgoníková - kandidátka na primátorku HK a pod ním velkým písmem dvě webové adresy:...

—————



CZIN.eu