Volby ČR to je politika, korupce, volby a Hradec Králové


Kauza Promopro: Topolánek, Kalousek, Vondra, náš stát a jejich úloha

10.07.2011 23:01

Kauza Promopro

Kauza Promopro je typickou ukázkou toho, jak zbytečně velké daně v ČR platíme a jak stamiliony a miliardy z našich daní mizí nezmámo kam.

Věřím, že podstatu této kauzy lze vyjádřit v několika větách. Několik stovek státních milionů odchází na účty pochybných firem, které se nesdržují v místě jejich sídla a které nemají ani zvonek na dveřích. Zástupci firem nejsou schopni při telefonickém rozhovoru ani v několika větách popsat, jaké služby byly za desítky milionů poskytnuty, je to totiž údajně "příliš složité popsat" (Tomu jedinému věřím, jak chcete jednoduše popsat za jaké služby jste si naúčtoval desítky milionů, když jste ve skutečnosti žádné služby neposkytl!)

Smlouvu s Promopro si nechal stát po propuknutí kauzy Promopro překontrolovat renomovaným auditorem, aby zjistil, že smlouva je naprostý "shit". Smlouvu si přitom připravil sám stát. Není z ní jasné, jaké služby přesně budou poskytovány a za jakou maximální cenu. V zásadě si stát sám napsal smlouvu s Promopro, která je v konečném důsledku vlastně takový oficiální a legální tunel.

Ministr Kalousek, který podepsal uvolnění peněz na tyto služby, se necítí být nijak zodpovědný, neboť on pouze věřil panu Alexandru Vondrovi a jenom dodal peníze. Pan Vondra se ovšem necítí být nijak zodpovědný, neboť on není pod smlouvou podepsaný. Ve skutečnosti se tak nikdo necítí být zodpovědný za nic a to ani za promrhaných několik stovek milionů, které nakonec zmizely neznámo kam. 

Nemohu se ubránit dojmu, že tenhle stát je jeden velký bordel. Stovky milionů a miliardy mizí neznámo kam. Nikdo se za nic necítí zodpovědný. Všichni aktéři dělají nyní velmi překvapené a mají samozřejmě "jejich" alibi. Ve skutečnosti všechny hlavní aktéry podezřívám z toho, že vědí zcela přesně o co jde a pro koho se peníze kradly, a to včetně pánů Kalouska i Vondry.

Jsem skutečně velmi zvědavý, co nyní policie vyšetří. Ta samá policie, o jejíž nestrannosti zejména v ožehavých kauzách lze mít po dlouhodobých zkušenostech v ČR vážné pochyby. 

 

Poslední aktuální info: Antimonopolní úřad začal šetřit kauzu Promopro

 

Napište mi prosím Váš názor a to třeba i na můj e-mail jh(zav)akciecz.com

 

jh

 

Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory i-marketing.cz.

Přidat.eu záložku

—————

Zpět


Diskusní téma: Kauza Promopro: Topolánek, Kalousek, Vondra, náš stát a jejich úloha

Datum: 19.07.2011

Vložil: Milan Krejčiřík

Titulek: Kauza Promopro, nebo kauza prolhaných novinářů?

1. V pátek 28. ledna 2011 zveřejnila česká média nepravdivou zprávu, že za "ozvučení Kongresového centra" pro účely českého předsednictví EU zaplatil Úřad vlády 776 milionů korun, ačkoliv bylo dojednáno jen 85 milionů. Týž večer převzala zprávu i Česká televize a zařadila ji do hlavního zpravodajského pořadu, aniž se pokusila si ji ověřit z jiných nezávislých zdrojů. Tehdejší ministr vnitra Radek John ji okomentoval slovy: „Ozvučení za tři čtvrtě miliardy je kšeft století a někdo by měl za to sedět...“

Skutečnost: Ozvučení Kongresového centra nestálo 85 milionů, ale jen 50 milionů (bylo tedy o 40% levnější). Úřad Vlády zaplatil za objednané služby jménem státu 551 milionů vč.DPH, ale protože DPH se státu vrátila, zaplatil jen 463 milionů Kč. Nikoliv tedy tři čtvrtě miliardy. Částku 463 milionů nezaplatil za "ozvučení", ale za komplexní technické zabezpečení českého předsednictví EU, které trvalo 180 dnů, uspořádalo se přes 300 jednání a 5 summitů v šesti lokalitách (Praha, Brno, Litoměřice, Mariánské Lázně, Hluboká nad Vltavou a Luhačovice). Výčet všech činností je uveden ve smlouvě veřejně přístupné na stránkách Úřadu vlády. Ta smlouva je velmi korektní a není to žádný "shit". Pevnou cenu nebylo možné předem dohodnout, protože se neznal přesný počet akcí během předsednictví. Věděl tehdy někdo, že do Prahy přiletí prezident Obama a přednese na Hradčanském náměstí projev? Věděl snad někdo, že vláda v průběhu předsednictví padne? Proč není k odpovědnosti volán premiér Jan Fischer a Štefan Fülle? Vždyť za jejich působení se utratilo nejvíce peněz. Není to přinejmenším podezřelé?

Zatím nikdo nepředložil jediný důkaz, že částka 463 milionů je předražená. Že vynaložené prostředky jsou přiměřené, konstatoval i nezávislý audit uskutečněný na závěr českého předsednictví EU a schválila ho Fišerova vláda. Údajné devítinásobné předražení vzniklo tak, že ministr Kalousek a jeho FAÚ sečetli všechny vystavené faktury a dobropisy, čímž dospěli k nesmyslné částce 750 milionů, kterou pak porovnali s částkou 85 milionů. „Je to asi tak, jako kdyby porovnávali cenu celé dovolené s cenou za půjčení stanu (a ještě to pak při počítání zpackali)," reagovala na to firma Promopro na svých webových stránkách.

2. Ve čtvrtek 17. února 2011 prohlásil ministr Kalousek v ČT, že zakázku získala firma Promopro bez výběrového řízení a že stát zaplatil 241 milionů, za které nedostal žádné služby. Kalousek řekl, že 45 milionů odteklo na soukromý účet majitelů firmy, 61 milionů byl účetní zisk společnosti Promopro a 135 milionů odešlo na rakouský účet společnosti Deeside Service Solutions.

Zaprvé není pravda, že neproběhlo výběrové řízení. Koncem roku 2007 rozeslal Úřad vlády firmě Promopro a několika dalším společnostem „Výzvu na technické zajištění neformálních zasedání Rady EU a dalších jednání na nejvyšší úrovni konaných v regionech ČR v rámci předsednictví ČR v Radě EU“. Společnost Promopro byla vybrána v polovině roku 2008 proto, že splňovala nejlépe kvalifikační podmínky. Zajišťovala akce podobného formátu v ČR i zahraničí (např. zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze, summit NATO v Praze, nebo německé předsednictví EU) a měla k tomu příslušné bezpečnostní prověrky.

Nad Kalouskovým výrokem že „stát zaplatil 241 milionů, za které nedostal žádné služby“ musí kroutit hlavou každá průměrně vzdělaná účetní. Zisk společnosti Promopro, jejíž obrat činil v roce 2009 cca 500 milionů dosáhl 61 milionů, což je pouhých 12%. To je hodně? Ze zisku zaplatila firma státu daně, tak co by od ní stát ještě chtěl? Pokud jde o částku 45 milionů, tak tu vysvětlil majitel firmy - 40 milionů půjčil vlastní firmě v roce 2008 ze soukromých prostředků, které na konci roku 2009 vrátil. Zbývá tedy těch podezřelých 135 milionů. Jak dospěl Kalousek se svým týmem k tomu, že jsou to peníze vynaložené pro zajištění českého předsednictví EU? Vždyť ty prostředky vynaložil subdodavatel firma NWDC. „Ale proboha!“ napsal ekonom Pavel Kohout, „NWDC měla v roce 2009 tržby ve výši 567 milionů, není tedy vůbec jasné, zdali oněch 134 milionů poslaných do Rakouska pocházelo z českého předsednictví, neboť peníze nemají mašličku.“ Pan minitr Kalousek měl přitom odvahu (nebo snad drzost?) ty peníze v Rakousku zablokovat. Nerýsuje se tu na obzoru další prohraná arbitráž?

—————


Korupce

05.12.2011 16:31

Pane ministře Bessere(TOP9), odstupte

Reakce na článek Besser: Žádná korupční kauza Besser neexistuje Pane ministře Bessere, udělal jste fatální chybu a za chyby se platí. Odstupte. Jiný postup je trapný. Zejména od politika strany TOP09.   Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory i-marketing.cz.

—————

27.11.2011 02:25

Jak jsem nepochodil na finančním výboru HK

Ve středu jsme na finančním výboru města Hradce Králové probírali veřejné zakázky. Položil jsem všem dotaz na to, jak je ošetřeno vyhrávání zakázek u firem zastupitelů, zaměstnanců a příbuzných a dále akcie na doručitele. Načež mne asi šest lidí z dvanácti málem ubilo pěstičkama a vedle mne...

—————

18.11.2011 01:53

IZIP je tunel ODS v přímém přenosu

IZIP je další velký tunel, který organizuje ODS resp. její lidé. A v přímém přenosu. Kdy to skončí? Čtěte zde.   Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory i-marketing.cz.

—————

17.11.2011 07:50

Pane doktore, co říkáte na pana Staňka a jeho benzínovou aféru?

Od:Leo Katz Dotaz:Pane doktore, co říkáte na pana Staňka a jeho benzínovou aféru? Hýsek: Netušil jsem, že se dá V Hradci Králové tankovat zadarmo. Proč se to dozvídám jako poslední? Také bych si rád natankoval! Jinak se přiznám, že si to zatím jako celek netroufám hodnotit, protože nemám...

—————

14.11.2011 12:54

Poslanec ODS tankuje na letišti v Hradci Králové bez placení

Člen Legislativní rady vlády, poslanec Pavel Staněk (ODS), loni čas od času jezdil tankovat nádrž svého auta k pumpě, kde se nemuselo platit. Celkem nabral skoro 500 litrů. Upozornil na to audit, který zkoumal hospodaření na letišti v Hradci Králové. Teprve poté si Staněk u čerpací stanice...

—————

21.10.2011 22:17

Bývalého hradeckého vicehejtmana z ODS (Rostislav Všetečka) stíhá policie

Rostislav Všetečka (ODS)   Bývalého hradeckého vicehejtmana z ODS Všetečku stíhá policie   Myslím si o tom to, že boží mlýny melou příliš pomalu. Pan Všetečka stojí za třetinou tunelů v kraji, ale dělá to tak mazaně, že téměř nikde nefiguruje. Dostalo mne to, když na klíčovém...

—————

16.10.2011 10:56

IZIP, VZP, europoslanec Ouzký, ODS a neuvěřitelný tunel v přímém přenosu

IZIP stál už o osm set milionů více, než VZP uváděla Zdá se, že europoslanec Ouzký(ODS) s našim státem pěkně vyjebává. Špinavá hra na IZIP pokračuje. Tahle sranda už stála náš stát téměř 2 miliardy. Tohle je neuvěřitelný svinčík.   

—————

08.10.2011 04:22

Exnáměstka (Josef Malíř) zřejmě bude vyšetřovat policie

Opoziční hradečtí zastupitelé podali trestní oznámení kvůli nejasnostem v případě stavby a financování parkovacího domu v Kollárově ulici. Podle nich je celá věc spojena především s bývalým náměstkem Josefem Malířem. Ten jakékoliv pochybení odmítá. Trestní oznámení kvůli pochybením při stavbě a...

—————

08.09.2011 19:52

Jak bojujeme proti korupci v HK? A daří se to?

Leoš Kučera, náměstek primátora   Ačkoli se zdálo, že se situace kolem náměstka Leoše Kučery uklidnila, opak je pravdou. I když oficiálně nikdo ze zastupitelů nechtěl situaci údajně zmizelých milionů z místního kina komentovat, mimo záznam byli jednotliví politici sdílnější. A mnohem...

—————

16.07.2011 00:32

Superguru Vít Bárta

Superguru Vít Bárta   Superguru Vít Bárta se bojí vydání k trestnímu stíhání jako čert kříže. A nebo si to alespoň myslím. Jak jinak si lze vysvětlit všechno to jeho oddalování, vyhýbání se a vymlouvání se? Pan Bárta asi nemá čisté svědomí. A Věci veřejné jsou jako celek tak hloupé a...

—————



CZIN.eu