Volby ČR to je politika, korupce, volby a Hradec Králové


Akce: Divadlo evropských regionů Open Air Program 2011

13.06.2011 15:53

Divadlo evropských regionů Open Air Program 2011

Vstupte do utopického prostoru. Nechte se provést jinou realitou!

poster 

Hradec Králové - XII. ročník tradiční součásti mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů Open Air Program letos zvolil jako své téma utopii prostoru. Občanské sdružení Poco a poco animato se po své loňské organizátorské premiéře, kdy divadelně recyklovalo, tentokrát rozhodlo, že je třeba ukázat návštěvníkům festivalu městské prostředí tak, jak jej za normálních okolností neznají nebo jej tak běžně nevnímají.

Rozhodli jsme se navázat na loňskou inspirativní spolupráci se studenty scénografie katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU a zrealizovat jeden z návrhů studentů v praxi. Jedná se o utopickou stage, jejímž autorem je Jakub Štěpán. Nový samostatný hrací prostor svým tvarem připomíná jurtu. K této stavbě bude použito kolem dvou tisíc pneumatik a postavena bude přímo na Velkém náměstí, s kapacitou 120 diváků. Bude v ní také vybudováno informační centrum (meeting point)pro soubory a hosty festivalu, které loni získalo velkou oblibu.

Kromě výrazné a specifické festivalové stavby bude téma utopie rozvíjet každodenní speciální program. Jelikož naše finanční možnosti nedovolují zvát v rámci Open air programu zahraniční soubory, rozhodli jsme se, že alespoň oslovíme umělce tvořícího v evropském kontextu. Je jím berlínský režisér a performer Marold Langer Philippsen, který se zabývá sociálním a senzorickým media designem a zajímá se hlavně o veřejný prostor. Jeho projekty byly realizovány například v Berlíně, Bordeaux, Bratislavě, Paříži, Melbourne, v Římě nebo ve Vídni. Je iniciátorem a autorem řady projektů, kde živá performance, internetové, nebo dočasně fungující rozhlasové vysílání hraje důležitou roli. Stejně tak tomu bude i v rámci Open air programu.

Pravidelně po celou dobu festivalu budou umělci, performeři, ale i kolemjdoucí naplňovat vysílání rádia Utopia. Pozvaní umělci budou reagovat na téma ”Utopie prostoru” zvukovými intervencemi, scénickým čtením a rádiovými koncerty. Vysílání bude lokální a také streamované přes internet.

Nedílnou součástí programu bude diskusní fórum, které nabídne místo pro úvahu nad tématem utopie prostoru. Moderovat jej bude spoluautor první české publikace o fenoménu site-specific a zakladatel oboru divadelní tvorba v netradičních prostorech – scénograf a pedagog Tomáš Žižka. Diskutovat budou pozvaní umělci, filosofové, sociologové, antropologové a spisovatelé.

Open air program bude každodenně zahrnovat divadelní produkce napříč žánry a také hudební koncerty i výtvarné instalace. Festivalové dny ve venkovním prostoru budou pravidelně zahajovat v 15.30h pohádky na Letní scéně Klicperova divadla, hrát se dále bude odpoledne a večer tradičně v atriu Městské hudebné síně, v Žižkových sadech, nově v atriu galerie Na Hradě a na Malém náměstí.

Taneční představení se objeví v prostorách bývalé tiskárny - nyní Dance fabrique a soubory, které potřebují uzavřený soustředěný prostor, vstoupí nově do Paláce Komenium.

Nejnovější představení divadla DNO „Hospodin, aneb kdopak by se Boha bar“ bude putovat po hospodách starého města a výjimečnou událostí bude také divadelní projekt Ambrosia společnosti Geisslers Hoffcomedianten, který se odehraje v barokním kostele Panny Marie.

Open air program 2011 zahrnuje celkem 137 divadelních představení a site-specific projektů, 24 hudebních koncertů, 3 doprovodné výstavy i taneční a fotografický workshop.

Vystoupí zde začínající umělci, amatérské soubory, studenti uměleckých škol, ale i špičky české nezávislé tvorby představující se mimo tradiční síť kamenných divadel.

Z vysokých škol budou zastoupeny projekty studentů DAMU, JAMU, FAMU a Univerzity Hradec Králové.

Ze souborů jmenujme např.: Divadlo VOSTO5, Husa na Provázku, Handagote, Divadlo DNO, Divadlo Disk, Divadlo Líšeň, nezávislé divadelní projekty o. s. Nová síť, Divadlo bufet, které vystoupí ve svém Autobufu, Nejhodnější medvídci, Krátké a úderné divadlo z Liberce či Divadlo Tramtárie a Divadlo Na cucky z Olomouce.

V nabídce koncertů nebudou chybět: Jan Budař, kapela DVA, zbrusu nový československý projekt Moimira Papalescu nebo Čokovoko a DJ Ventolin.

V rámci Open air programu se představí umělci ze Slovenska, Maďarska, Polska, Německa a Srbska.
Komentovat každodenní festivalové dění bude vždy ve 23.30 na Utopia stage – dvojice Jiří Jelínek a Jiří Kniha. Ti prostřednickým živých zpráv a videoprojekcí zhodnotí každodenně nejzajímavější festivalové události.

Open air program zakončí mezinárodní projekt skupiny Taking Off „Zhanobení“ (Meggyalázas), které je adaptací Shakespearovy hry Titus Andronicus. Koprodukční projekt mladých českých, polských a slovenských divadelníků, kteří spolu s výraznými hereckými osobnostmi maďarského divadla (což jsou členové bývalého Krétakör Arpáda Schillinga a členové Národního divadla v Budapešti) nastudovali hru ve specifickém prostoru bývalé vojenské základny v Maďarsku. V Hradci Králové bude hra Botho Strausse uvedena v české premiéře.

poster 

 

Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory i-marketing.cz.

Přidat.eu záložku

—————

Zpět


Diskusní téma: Akce: Divadlo evropských regionů Open Air Program 2011

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Hradec Králové

30.10.2013 22:16

Náměstek primátora Martin Soukup (ODS) pobírá provize za sponzorské dary pro HC

...Provizím za sehnané sponzorské dary se nebrání ani náměstek primátora Martin Soukup, který je zároveň předsedou představenstva hokejového klubu. V kontrolovaném období si přišel na 66 750 a 14 250 korun. „Každý, kdo klubu sežene peníze, má nárok na provizi. Je s tím práce, musíte firmy...

—————

22.09.2011 00:07

Nepohodlného náměstka vystrnadíme

Tak nepohodlného náměstka se vystrnadit podařilo. A ještě je z toho velká "kauza". Gratuluji vítězům. Hradečané to bohužel nejsou. Osvědčené špinavé metody stále spolehlivě fungují. Viz: Náměstek skončí ve funkci kvůli chybám ve vedení kina   Hýsek (SNK-ED): Královéhradecká "kauza". Komu...

—————

17.09.2011 02:15

Anketa: "Kdo by měl opustit funkci náměstka primátora města Hradec Králové?"

Podmínky ankety: proběhla na Facebooku od 6.9. do 16.9.2011 v nezávislé skupině Politika sdružující politiky napříč spektrem i občany a to obojí většinou z Hradce Králové, každý mohl přidat další možnost dle svého uvážení, v průběhu ankety nedošlo k žádným úpravám!  

—————

13.09.2011 01:53

Hradecký deník: Jak je to s jeho objektivitou?

V dnešním Hradeckém deníku vyšel zajímavý článek. Článek Audit pošle náměstka Kučeru ke dnu najdete zde. Jsem šťastný z toho, jak nezávislá jsou naše media. V dnešním deníku se k Centrálu a auditu vyjadřují pouze pan Martin Soukup(ODS), pan Richard Nádvorník(TOP09) a pan Malíř(VPM)....

—————

11.09.2011 05:15

Ing. Valentin Kusák a muslimské modlitebny

  Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory i-marketing.cz.

—————

09.09.2011 22:50

Aura kolem nekompetentního Kučery

Janin: Pane Dr. Hýsku, sdělte nám, jakými posty Vás Kučera odměňuje za auru, kterou kolem něj v médiích vytváříte. Kučera umožnil zůstat ODS a VPM u moci v HK, na rozdíl od opozice zločiny ODS nerozkrývá. Místo toho má horu placených postů. A kde Vy berete čas na masivní glorifikaci Kučery na...

—————

21.08.2011 23:29

Vyzývám všechny Hradečany!

Tímto vyzývám všechny hradecké patrioty, kteří mají co říci k našemu městu a aktuálnímu dění, aby se zapojili do spolutvorby tohoto webu. Přijímám zajímavé fotografie z Hradce, zajímavá videa, mohu zde zveřejnit vaše příspěvky na libovolné hradecké téma, tipy na různá místa, tipy na podniky a tak...

—————

04.08.2011 01:29

FCB: Přání dobrého zdraví Valentinu Kusákovi

Přání dobrého zdraví Valentinu Kusákovi Zdroj: Facebook.com, 1.8.2011 Pan Valentin Kusák si získal v loňském roce sympatie řady z nás uspořádáním petice proti výstavbě mešity v Hradci Králové, kterou na internetu podepsalo přibližně 2000 lidí. Bohužel došlo v poslední době u pana Kusáka, toho času...

—————

22.07.2011 15:54

AntiMešita, o.s.: Královéhradecký kraj dal panu Kusákovi a jeho sdružení 15.000,-Kč na jeho provoz

AntiMešita, o.s.: Královéhradecký kraj dal panu Kusákovi a jeho sdružení 15.000,-Kč na jeho provoz Tak to je docela vtipné. Královéhradecký kraj dal panu Kusákovi a jeho sdružení 15.000,-Kč na jeho provoz a to na cituji "vytvoření internetových stránek či právnické služby". Zřejmě i proto pan Kusák...

—————

25.06.2011 00:42

Může běžný občan změnit stav věcí v naší zemi?

Může běžný občan změnit stav věcí v ČR? Slyšíme to dnes a denně. Politika je svinstvo a je lépe se jí vyhnout. Je lépe se do něčeho takového vůbec nezapojovat. Běžný občan se nechce politikou zabývat a omezuje se na občasné komentáře posledních politických či korupčních kauz, například v hospodě...

—————



CZIN.eu